četvrtak, 29. ožujka 2018.

Skupština TK: Osuđen napad na ugostiteljski objekat u Banovićima


Sa 19 ”za” i 10 uzdržanih glasova, Skupština Tuzlanskog kantona usvojila je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o sportu.

Amandman zastupnika Sabida Zekana koji je tražio da, se Savjet za sport, kojeg predviđa ovaj zakon, zasniva na volonterskoj osnovi, nije dobio potrebnu skupštinsku većinu. Inače, predlagač Ministarstvo za kulturu, sporti mlade navodi da je Zakon rezultat usaglašavanja sa krovnim zakonom o sportu, uz uvažavanje rodne ravnopravnosti, te da, uz ostalo, precizira nadležnost Sportskog saveza.

Asmir Hasić iz Stranke za BiH je mišljenja da su budžetska izdvajanja za sport nedovoljna, dok zastupnik Rasim Dostović smatra da je zakon kvalitetan i da pomaže razvoju sporta. Sličnog mišljenja je i Fuad Hadžimehemdović iz SBB-a.

U prvom dijelu sjednice, Skupštine se izjasnila o više inicijativa koje su dostavili zastupnici i zastupnički klubovi. Jednoglasno je podržana Inicijativa Rasima Dostovića kojom je Skupština osudila napad eksplozivnom napravom na ugostiteljski objekat u Banovićima.

Podržana je i Inicijativa Nerminke Aljukić da se od naredne akademske godine na Univerzitetu u Tuzli oformi studijski odsjek psihologije. Dvije inicijative Midhata Čauševića (SDA) nisu dobile prolaznu ocjenu. Prva se odnosi na donošenje Strategije za mlade u Tuzlanskom kantonu u ovoj godini, a drugom se traži da Skupština osigura sredstva za završetak sportske dvorane u Kladnju.

Prije samog izjašnjavanja o ovim inicijativama, iz Vlade su pojasnili da je programima rada Skupštine i Vlade TK, za ovu godinu predviđeno donošenje Strategije o sportu, a da bi Strategija za mlade trebala biti donesena u 2019.godini.

Što se tiče gradnje sportske dvorane, pojašnjeno je da Vlada iz Budžeta kantona izdvaja sredstva za općinu Kladanj, da bi za veća davanja bilo potrebno predložiti Rebalans budžeta, te da je kapitalna ulaganja iz budžeta moguće usmjeriti samo za gradnju objekata koji su u svojini kantona, a ne općina, kao što je slučaj sa sportskom dvoranom.

Nema komentara:

Objavi komentar