Pretraži ovaj blog
Pokreće Blogger.
Arhiva bloga
- rujna 2018 (2)
- kolovoza 2018 (48)
- srpnja 2018 (37)
- lipnja 2018 (54)
- svibnja 2018 (54)
- travnja 2018 (107)
- ožujka 2018 (139)
- veljače 2018 (117)
-
Novinar BN televizije Vladimir Kovačević, koji je pretučen 26. augusta u Banjoj Luci, izjavio je danas da ga to neće spriječiti da nastav...
-
Uz nastup Haos animatora nastavljeno Banovićko kulturno ljeto Nakon održanih nekoliko kulturnih i zabavnih manifestacija, Banovićko kult...
-
Večeras je u Banovićima odjeknula eksplozija u kojoj je povrijeđena najmanje jedna osoba, sazanje Banovići.net U MUP-a TK je potvrđeno ...
O meni
Vladimir Kovačević: Nisam uplašen, idemo dalje, nema stajanja
Novinar BN televizije Vladimir Kovačević, koji je pretučen 26. augusta u Banjoj Luci, izjavio je danas da ga to neće spriječiti da nastav...
Home >
Unlabelled
> Ramazan je sve bliže: Kako napraviti najbolje domaće lepine
utorak, 15. svibnja 2018.
Ramazan je sve bliže: Kako napraviti najbolje domaće lepine
Ramazan je sve bliže, a mnogi postavljaju pitanje da li postoji recept za savršene domaće lepine koje se mogu jesti u vrijeme svetog mjeseca.
Recept naravno postoji, a za pripremu ramazanskih lepina potrebni su vam kilogram mekog brašna, 50 grama svježeg kvasca, kašika šećera, dvije kašičice soli, 7,5 decilitara mlake vode i dvije kašike maslinovog ulja. Za premaz vam treba žumanjak i dvije kašike kajmaka.
Priprema: Brašno prosijati, pa u sredini napraviti udubljenje u koje izmrvite kvasac i dodate šećer. So rasporedite uz sam rub posude. Mlakom vodom zamijesiti mekano tijesto. Miješati tako dugo dok pod prstima ne osjetite mjehuriće zraka koji počnu pucketati, oko 5-10 min. Kada ste tijesto umijesili, dodajte ulje uz rub zdjele, pa lagano okrenite tijesto tako da sa svih strana bude u ulju. Zdjelu pokriti prozirnom folijom i ostaviti na toplom da tijesto nadolazi. Možete da ugrijete rernu na 40 stepeni i u njoj ostavite tijesto.
Kada je tijesto udvostručilo masu, lagano ga premijesite, ostavite da nadolazi opet i to ponovite još dva puta. Nakon trećeg puta, kada je tijesto uzraslo, istresite ga na brašnom posutu radnu podlogu i podijelite na 10 jednakih hrpica. Svaku hrpicu tijesta premijesite na brašnu i stavljate na kartone koje pospete obilato brašnom. Kartone možete isjeći od razne ambalaže u koje se pakuju prehrambeni proizvodi.
Nakon 10-ak minuta, tijesto rastanjite tako što šake skupite u pesnicu, pa prvim zglobovima šake blago pritiskate po tijestu do veličine koju sami želite. Ostavite još 10-ak minuta da miruje. Kartonom napravite mrežice po tijestu, zatim ga premažite žumanjcem u koje razmutite i kiselo vrhnje. Sada uzmite viljušku i tijesto izbockajte sa svih strana.
Savjet: Isprobavajući nekoliko recepata za lepine, pekari su došli do važnog zaključka – kako god radili domaće lepine, biće dobre sve dok je omjer tekućine u odnosu na brašno veći nego za standardna tijesta te dok je temperatura pečenja viša. Okušajte se u pravljenju lepina po ovom receptu. (Tuzlanski.ba)
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Nema komentara:
Objavi komentar